Anna Pauline Jazzsångerska & Låtskrivare


In English

Om Anna Pauline

Anna Pauline

Anna Pauline är en jazzsångerska och låtskrivare som sjunger direkt från hjärtat. Född i Kalmar men uppväxt i Höganäs i en musikerfamilj med en far som är välkänd jazztrumpetare och en dansk mamma rotad i den danska musikskatten. Anna Paulines flerkulturella identitet har varit en stor fördel för hennes artisteri; hennes språkliga gehör har tränat henne till jazzmusikalisk världsmedborgare.

Som sångerska inspirerades Anna Pauline tidigt av Ella Fitzgerald, Anita O’Day, Peggy Lee, Doris Day, Marilyn Monroe såväl som singer/ songwriters som Joni Mitchell och Emmylou Harris. Redan vid fyra års ålder stod hon på scen första gången och kom sedan att delta i flera amatörmusikaler och revyer.

Anna har bott och studerat musik i bland annat Köpenhamn och 2012 blev Anna färdig med sin Master-utbildning i IE Jazzsång vid Malmö Musikhögskola.

Anna ser inte bara sin uppgift som att förvalta ett jazzarv, hon komponerar även eget material med egna texter, något hon började med under en längre studievistelse i Frankrike 1996. Debutskivan ”Meant to Be” spelades in live 2011 i Dunkers konsertsal, Helsingborg. Därefter gav man flera konserter i Sverige, Danmark och även i USA. Samma år nominerades skivan till OJ’s prestigefyllda pris Gyllene Skivan och blev OJ-läsarnas val.

Anna Pauline har också uppträtt tillsammans med artister som Peps Persson, Viktoria Tolstoy, Nils Landgren, Siw Malmqvist, Gösta Linderholm, John Pohlman, Papa Bue’s Viking Jazzband, Jesper Thilo, Gunhild Carling, Jazzin’ Jacks, Peter Asplund, Magnus Lindgren, Claes Jansson, Andreas Öberg, Anders Bergcrantz, m.fl.

2015 kom Anna Paulines nya CD, “Give Me Time”. Skivan har fått fin kritik i bland annat DIG Jazz, Lira, Sydsvenskan och Orkesterjournalen.

Vad Kritikerna Säger

“Anna visade återigen att hon tveklöst är en av vårt lands mest hörvärda sångerskor ... Hon har en underbart röst, intonerar perfekt, fraserar och nyanserar mycket personligt och har en härlig utstrålning ...”
- Jan Olsson, Skånska Dagbladet

“På scen är Anna Pauline en vitamininjektion med stor utstrålning och språkbegåvning ... Med Paulines självklara, naturliga och mogna röst kommer hennes berättande, mänskliga och känslosamma sånger verkligen till sin rätt.”
- Lasse Seger, Orkesterjournalen

“Fast favoriten blev Anna Pauline Andersson, en ny upptäckt för mig. Som hon sjöng: så personligt, som sig själv och ingen annan. Hon lånade Billie Holidays ‘Good morning heartache’ för att blotta sitt eget hjärta, en egen smärta...”
- Bengt Eriksson, Ystad Allehanda

“... särskilt imponerad är jag över värmen och närvaron i hennes röst när hon sjunger ... påminner om en ung Rebecka Törnqvist, och det är ett gott betyg i min bok ... en ytterst lovande debut!”
- Ralph Bretzer, Skånska Dagbladet

“Tak for Anna Pauline. Hun er en vældig god sangerinde, afspændt frasering og rytmisk sikker og forcerer ikke. “No diva- shit” som en af mine venner ville sige. Og ikke mindst ‘Lights are out’ er et fint stykke. Det kunne være interessant at høre hende prøve kræfter med (jazz) standards, også.”
- Thorbjørn Sjøgren, Politiken

“Klar, behaglig sångröst och vinnande, direkt attityd gör Anna Pauline svår att motstå. I varje ögonblick hör man de glittrande ögonen och det varma leendet.”
- Sven Bjerstedt, Ystads Allehanda

“Anna Pauline Andersson har ett helt annat, lite modernare, uttryck ... Hennes ‘Someone like you’ har en lätt Joni Mitchell-känsla över sig och pryds av ett dröjande sopransaxsolo av arrangören Claus Sörensen.”
- Dan Backman, Svenska Dagbladet

“Allvarligt talat, jag ger sällan beröm om jag inte menar det; Anna Pauline sjunger underbart. Min önskan är att hon gör en konsertturné nästa gång...”
- Michael Steinman, Jazz Lives, New Jersey, NYC

“Klingande enkelt och rakt framför Anna Pauline Andersson örhängen ... Säkert och moget av Anna Pauline ...”
- Anna Löfgren, Ystads Allehanda

“... Det kanske kan te sig något otippat med jazz i ett bluestält men Anna Pauline har en skön bluesbotten i musiken, och en röst som spänner från ömsint och vacker till nästan lite rå på en uppjazzad version av bluesstandarden ‘Got my mojo workin’’. På det hela taget är det en ganska perfekt start på dagen. Solsken utanför, skön musik inne ...”
- Ralph Bretzer, Malmöfestivalen 2014